Social Icons

.

јул 16, 2018

Наношење грунта на даску (13)


Приступамо раду са грунтом. Прво је неопходно припремити лепак. Метода за припремање лепка своди се на следеће: размутити столарски или рибљи лепак у хладну воду на неколико дана, а затим суд са набубреним лепком сипати у посебну посуду за лепак (дупли лонац). Посуда се састоји из два лонца (један у други), при чему се већи напуњен водом ставља директно на огањ, а у мањи припрема отопина (лепак + вода) - раствор.  Између великог и дна малог лонца образује се водена пара. На овај начин лепак се загрева и кува на "малој ватри", не прегрева се и не кипи, и не губи на својој јачини. Ово је метод кувања лепка  назива се кување на "воденој пари".
Готов лепак прелива се у другу посуду, разређује са топлом водом,  састава на пример 3-5 % раствор лепка. Лепак се наноси са веома топлом широком четком (чекиње) на предњој површини даске тако  да се даска добро натопи и добро учврсти, нарочото ако је стара и лабава, а  може у себе повући и много лепка из грунта и тиме га одвојити од даске, па толико течности и лепка у дрво не даје жељене резултате. Истовремено нанети лепак на крајеве даске, пошто влага продире у дрво углавном кроз крајеве (попречни пресек).
Након лепљења даску треба добро осушити. Време сушења понекад може потрајати неколико сати, понекад и данима, у зависности од температуре и влажности ваздуха просторије у којој ће се радити. Ако је дрво превише лабаво или пресушено, препоручујемо да се величина даске понови.
Када је даска тако припремљена, наноси се паволока (платно). Претходно кувано у 15 % отопине (1 део лепка на 6 делова воде ). Ако покушате да додирнете лепак прстима, палци ће се јако залепити један за други. Величина платна треба да је мало већа од величине даске. Платно потопити у отопину на 1-2 сата с циљем  да се равномерно засити лепком, затим истим раствором топлог лепка прећи широком четком преко даске, благо превући платно, налепити га на даску, захватити и крајеве, изглачати га и оставити да се суши. Имајте у виду да сушење смањује платно, образујући под собом вакум.
На натопљену лепком даску може се применити и суво платно, нарочито ако је танко. Али у овом случају, након што се добро поравна, неопходно је нанети врући лепак, тако да се натопи. Ако је даска великих димензија, а нарочито ако је просторија хладна, лепљење платна се ради на други начин. Сува тканина намотати на какав дрвени ваљак или картон језгро.
Затим се широким четком топли лепак наноси на даску, по ширини и од краја до краја, и одмах се наноси и поравњава ваљана тканина. Када се заврши са лепљењем платна на лице даске, завршити са лепљењем платна на крајевима, на којима се завршавају конци платна. Овде платно не би требало да буде напето. Након тога топлим лепком (12-10%) прећи по целој даски, и добро је натопити лепком. Даску оставити да се у потпуности осуши. Након тога пређите на наметање грунта.
Припремљен грунт (левкас, гипс), наноси се на даску на следећи начин. У раствор лепка јачине 10-8% (1 део лепка на 5 делова воде) сипа се просејана креда онолико колико је потребно да се добије маса слична течном крему. На даску се наноси широком четком или се просто мало по мало излива на даску, но у овом другом случају лепак се  јако притире руком,  да би левкас попунио све отворе у тканини, како у њој не би остало ваздуха. Притом пожељно је да су руке чисте, јер и случајно формирана масна тачка може да упропасти сав посао.
Овај процес у иконопису назива се избељивање и може се поновити 2-3 пута: после сваког комплетног сушења претходног слоја примењују се танки слојеви. Без избељивања са више креде у следеће слојеве, јер гушћи слојеви увек изазивају пуцање.
Затим се у исти раствор за избељивање (10-8%) додаје креда, онолико, колико је потребно да се добије течни крем, наноси се на даску поврх слој-ева које смо назвали "избељивање",  шпартлом и глатко. Слој грунта мора да буде танак. Што тањи слој гипса, мања је могућност пуцања подлоге. У дебели слој грунта се за неколико сати појаве пукотине, јер влажност која лежи у дебелој подлози даске, може да испарава на једној страни и горњи слојеви ће брзо очврснути, упрати се skrumpe, а нижи ће остати у влажном стању, од чега ће горњи слој да попуца и на крајеве да се образују мале пукотине, округлог облика.
ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА