Social Icons

.

август 01, 2014

Пећ и Метохија кроз векове (трећи део)


Пећ и Метохија у Другом светском рату

Окупацију Метохије и Пећи извеле су немачко - италијанске снаге уз подршку албанских квислинга. У августу 1941. године Метохија и велики део Косова анкетирани су од стране италијанског окупатора и присаједињени Великој Албанији. У Пећи је било седиште префектуре (округа) са око 100. 000 становника. Седиште префектура су постојала још у Призрену и Приштини.

Оружане формације албанских квислина су палиле и пљачкале српска насеља. Из Метохије је протерано око 47. 000 Срба, од којих су из пећког среза 18. 500.

После капитулације Италије, у Пећ и Метохију су ушле немачке јединице које су удружене са албанским квислинзима наставиле са још жешћим терором против српског живља. До средине 1944. године није било значајних партизанских акција у борби.

Балистичка организација и нацисти активисти

Јуна 1944. године, формирана је Прва косовско - метохијска бригада. У јесен исте године, косовско - метохијске јединице, удружене са другим јединицама народно - ослободилачке војске Југославије и снагама отечествено - фронтовске војске бугарске, ослободиле су Косово и Метохију, после шестонедељних борби са немачком армијском групом ,,Е" која је била у повлачењу.

Пећ је ослобођена 17. новембра 1944. године без борби за сам град, али после огорчених борби са добро утврђеним балистима и вулнетарима у селама поред Пећи.

Масовни албански устанак против српске и југословенске државе угушен је у фебруару 1945. године, а тиме коначно завршен период борби у Метохији и на Косову. Нове власти су, после Другог светског рата, учиниле велику неправду избеглом српском становништву - којем су онемогућиле повратак на своје предратне поседе - доношењем Закона о забрани повратка колониста. На тај начин је онемогућен повратак великог броја Срба на своја огњишта, а уједно је омогућен и легализован боравак и даљи живот огромног броја Албанаца на туђим (српским) имањима.

Таква политика имала је за резултат да се простор Метохије и већи део Косова етнички очисти од Срба и поред чињенице да Срби чине аутохтоно становништво Косова и Метохије. Највећи број исељених Срба из Пећи је дошао управо у Београд. То су били појединци и читаве породице које због "кључа" - на седам запослених Арбанаса тек један Србин је могао да се запосли, или због Закона о забрани повратка колониста - на Косову и Метохији, у нашем примеру конкретно у Пећи, нису ни на који начин могли да обезбеде егзистенцију. Безбедност је такође била угрожена, посебно на сеоском подручју, мада је и у граду било случајева напада на Србе, убиства, силовања, пребијања, уништавања имовине или отворених претњи. У службу антисрпског деловања ставила се и тадашња комунистичка власт која је због слављења крсне славе, неговања православне традиције и јавно изговорене речи критике или афирмације националних или религиозних вредности, искључивала чланове српске националности, а уколико појединац не би био члан СКЈ - могућност запошљавања је била скоро искључена.


Завичајни клуб Пећанаца

Пећанци који су се доселили у Београд, осетили су потребу да се удруже и да своје деловање и формалним путем озваниче. Тако је седамдесетих година прошлог века, први вид удруживања Пећанаца у Београду забележен кроз Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова и за помоћ Пећи и околини, као и за међусобно дружење и испомагање. Први председник удружења је био Павле Јовићевић - народни херој, а после њега, од 1985. до 1990. године, Светислав Вучић - амбасадор СФРЈ.

Завичајни клуб Пећанаца у Београду је формално регистрован као удружење грађана 11.09.1989. године са седиштем у Београду, ул. Поп Лукина бр. 17. Први председник Завичајног клуба Пећанаца - под тим називом - од 1990. године био је Божидар Радуновић, на коју дужност је 1998. године дошао Петар Гашић и који је дужност председника обављао до новембра 2008. године, када је на Скупштини удружења за председника изабран Славиша Н. Вукосављевић.

Од 1999. године, обесправљени српски народ са Косова и Метохије, у недостатку институционалне заштите његових права и интереса, почео је да се удружује кроз разне ораганизационе видове и на тај начин покушао да сачува оно што је очекивао од државе - право на очување културних особености и наслеђа Косова и Метохије, право на цивилизовано и достојанствено одавање поште страдалој родбини на местима где почивају или где су страдали, као и право на накнаду штете настале услед разарања, пљачке и физичког уништења генерацијама стицане имовине. Због тога, Завичајни клуб Пећанаца у Београду је, почев од 199. године, вођен руком неумитне стварности и судбине, донекле изменио и циљеве и смисао свог постојања и деловања.

Свесни да нека питања од значаја за сам град и Пећанце нико други неће решити, Завичајни клуб Пећанаца је покренуо неколико већих акција, од којих је најзначајнија и свакако најтежа - одржавање српског православног гробља у Пећи. Од 2003. године, чишћење гробља се спроводи у нашој организацији, два пута годишње, за шта се средства обезбеђују од прилога самих чланова или предузећа чији су власници Пећанци. Овде морамо истаћи улогу општине Стари Град у Београду и њене доскорашње председнице Мирјане Божидаревић која је несебично помагала наше активности. Својим прилозима посебно се истакао и проф. Борислав Пелевић. Једном приликом је и Републички комесаријат за избеглице новчаним средствима помогао чишћење гробља.

Да се не би затрли трагови српског постојања у Пећи, у току 2006. године, у неколико наврата, мања екипа из удружења је фотодокументовала сва гробна места на гробљу у Пећи и извршила попис оштећених и уништених гробница, као и породица чије се гробнице налазе на том гробљу. Резултат је био поражавајући: од 2386 гробних места, трећинаје без икаквих ознака, а од преосталих 1600 гробница половина је уништена или грубо оскрнављена. Тај податак смо доставили и међународним организацијама, али без одјека.

У жељи да своје деловање институционално и програмски дефинише, на Скупштини одржаној 24.11.2008. године, Завичајни клуб Пећанаца је усвојио циљеве и задатке...( наша веб сајт адреса је  Завичајни клуб Пећанаца ).

Саборност, као обележје свих Срба и код нас је афирмисана у правом смислу речи: сваке године у пролеће и с јесени, организујемо књижевне вечери, промоције књига, трибине, изложбе, уметничке програме и концерте, у циљу афирмације и очувања идентитета, српског имена и традиције. Наше скупове најчешће одржавамо у Руском дому, Етнографском музеју и Дому Војске.

Добротворне вечери - са циљем да се прикупе средства за одржавање гробља и рад удружења - су увек посећене и из тих прилога удружење и функционише. Најзначајнији скуп са циљем прикупљања средстава за Високе Дечане, Пећку Патријаршију и Двеич, одржан је у хотелу "Палас" у Београду, у оквиру манифестације "Пећ у срцу, срце у Пећи", где је прикупљено око 11. 000,00 евра.

Наше удружење се укључило у органзацију устоличења Његове светости патријарха српског Иринеја у Пећкој Патријаршији 03. октобра 2010. године тако што смо обезбедили народне ношње и допремили у Пећ, које је том приликом носила српска омладина из Гораждевца - ученици гимназије и основне школе. За допринос организацији устоличења, од стране Његове светости добили смо захвалницу на коју смо, као удружење грађана, посебно поносни.

Пећка патријаршија 03. октобра 2010, фото СПЦ

Вечери Пећанаца, које су одржавају сваке године у новембру, у оквиру јесењих дана Пећи, увек су посећене и на њима присуствује, поред самих Пећанаца и велики број наших гостију из земље и света: на последњем скупу у новмебру 2011. године у Руском дому, на Академији одржаној у спомен на Даринку Јеврић - песникињу из Пећи, која је као један од ретких српских интелектуалаца после јуна месеца 1999. године остала да живи у Приштини - епископ липљански Јован, викарни епископ Његове светости патријарха српског Иринеја, као гост се обратио присутнима и позвао Пећанце да одрже скуп у Пећи у току јуна 2012. године.

Договор је испоштован и 16. и 17. јуна 2012. године одржан је Први сабор Пећанаца у Пећкој Патријаршији. Група од четрдесет чланова Завичајног клуба Пећанаца, коју је предводио протојереј - ставрофор Миљко Корићанин, дошла је у Пећку Патријаршију где је домаћин био епископ Јован, игуманија Февронија и сестринство Пећке Патријаршије. Тада смо посетили Документациони центар којим руководи епископ Јован - Канцеларију Одбора за Косово и Метохију - основан од стране Синода Српске православне цркве у оквиру Пећке Патријаршије и закључено је да таква канцеларија представља идеалну прилику да се створи јединствен архив са обједињеном и систематизованом свеукупном постојећом грађом и материјалима, као и да се покрену друге активности у циљу очувања писаних трагова, усменог предања и фото-  документације пружањем помоћи расељеним лицима, одржавањем пећког гробља, сарадњом и координацијом са другим завичајним клубовима.

Свесни смо чињенице да једно удружење грађана не може самостално да реши бројна и комплексна питања као што су статус Метохије, заштита нашег културног наслеђа или повратак расељених. Међутим, дубоко смо уверени да уколико свако од нас да овакав или сличан допринос и дигне глас - непристајањем на неприродну, насилну и варварску отимачину територије и културног блага спречавањем фалсификата историјских чињеница - створиће се критична маса која ће једног дана (надамо се у блиској будућности) код шире међународне јавности коначно створити истиниту слику о догађајима на Косову и Метохији, узроцима и последицама српског страдања, и превагнути на међународно политичком плану у корист једине могуће вредности - истине. То јенаш коначан циљ.


"Пећ и Метохија кроз векове", (1997.) издање Историјског музеја Србије и Регионалног музеја у Пећи. (Александар Лабан)

- Крај -