Social Icons

.

јул 15, 2018

Oсновни неопходни премаз (8)


Oсновни неопходни премаз
(грунтовање даске) 


За грунтовање даске неопходна је креда, добро просејана, у којој нема тврђих честица. Ни гипс, ни алебастр, ни белила не могу заменити, у овом случаjу, креду, јер након завршетка обраде даје специјални ефекат дубине и транспарентности. Поред тога, нека запажања показју да, алебастров грунт под неповољним условима пропада и пуца више од креде.

Ако у рукама имате само креду  ниског квалитета, лош прах, с  доста песка и отпада - увек је могуће очистити на следећи начин: У овом процесу су потребна два суда. У једном од њих  сипати трећину креде, други напунити водом до половине суда, и полако промешати,  растварајући креду у води. Вода постаје беле боје, на површини плута прљавштина, на дну остаје песак. Отпад се скупи и баци. Течност се прелије у други суд, процедивши је кроз газу. Преостали седимент се добро умеси да се велики комади креде разреде, затим се поново сипа вода, промеша и опет филтрира.

Oвај процес се понавља неколико пута, после чега остаје песак и камење - бацити, а суд опрати. Филтрирана течност се поново промеша и после минут или два пажљиво сипа у посуду кроз газу, да се реши преосталих зрна песка. Процес се понавља 3—4 пута, после чега остаје бела течност. Преко ноћи креда остаје на дно посуде, вода постаје прозрачна (јасна) и требало би да је могуће уклонити воду без ремећења креде. Да би сте то урадили  један конац из газе спустити у суд са кредом, тако да конац спусти се крај креде, а други крај спусти се у празан суд. После неколико сати вода ће прећи у празан суд. Креда је сува, и на тај начин се добије меки комад чисте креде, лако растворљив. Креда се може употребити у комаду, али је треба самлети и просејати, јер у комаду  може бити зрна песка, земље и  угља.

За грунт се може користити и прашак за зубе, али само "дечји". Ни у ком случају не користити други, као што су "специјални", у којима има адитива као што је сода. Ако сода падне у грунт, то обично под бојама грунт ће почети да ври и ствара мехуриће, што чини посао немогућим. 

Други материјал при припремању даске је паволока (платно) дат је опис под број 6. Паволоком се назива ланено или конопље платно, испод којег не остаје ваздух када се примењује на табли. Погодна је и газа (пожељно јаче сорте). Паволока се понекад назива серпианка. За наношење грунта на даску потребно је дрвена, челична или коштана лопатица. Такве лопатице опредељних облика називају се шпартле (спатула). а глачање грунта употребљава се плавац (пимпстен), којих има две врсте. Један је - светао, тамно-жуте боје, лако ломљив. Пре рада потребно је велики камен располовити (машицама или ножем), или је још боље, исећи га обичном тестером, тако да комад није већи од кутије шибице. Када се подели на комаде, требало би трљати један о други, како би се добила глатка површина, која је потребна за рад. Након тога плавац добро опрати у води од жуте прашине, да не би обојила грунт при глачању. Мрвице плавца преосталих после резања и обраде камена, покупити у теглу. Сломљене мрвице се уместо гумице могу користити при наношењу  цртежа на грунт.  Мрвице при исправљању погрешних линија остављају мрље на грунт, а плавац прах се брзо уколони тако што сe прстом утрља на месту исправљања.

Друга врста плавца, набољи по квалитету (нажалост, недоступан), је бела, лагана, пресована цигла, коју такође треба поделити на жељену величину. Овај плавац не мења боју грунта. За коначно полирање левкаса потребна је шмиргла, средње и фине (меке) гранулације.  


ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА