Social Icons

.

јул 15, 2018

Грунтовка: Припремање даске (9)



Aко је на новој даски на предњој површини чворова (најчешће у чемпрес даске), неопходно је дрво поправити лепком. Чворови у сушеном дрвету не закржљавају већ се уздижу са површине. Ако се оставе, за последицу, уздићи ће се кроз подлогу.

За даљу обраду даске за левкас неопходан је само лепак. Обично се користи лепак животињског порекла: за столарију, желатин, рибљи лепак.

Столарски лепак се добија из костију, коже, тетива, итд. Има их различитих типова и имена: кожни, невидљиви, лепак од костију, столарски, гранулировани- разни типови столарског лепка. Сви се они разликују по јачини лепљења и еластичности. Стари иконописци волели су безбојан лепак, одличне јачине и белине. Пре него је пронађен, неопходно је било проверавати својства лепка. Исто се може рећи и за гранулировани лепак, боље познат по својим својствима као столарски лепак за плочице. Прозрачан (ово својство је боја лепка), полу- транспарентан, више или мање тамне боје, у зависности од степена пречишћавања. Овај лепак омекша и бубри  чак и при влажном ваздуху, буђа и губи своју јачину. Сличан процес вероватно ће се појавити у воденим растворима. Најбољи у овом погледу је  безбојан животињски лепак.

Уместо лепка може да се користи желатин. Добија се екстракцијом из коже животиња, има две врсте: желатин за храну (тотално безбојан) и технички. Јачина желатина даје бољи квалитет од лепка од коже.

Најбољи квалитет је рибљи лепак, од рибе: моруна, осетров, кечига, итд - путем чишћења и обрадом мехурића са алкалним раствором, прањем и сушењем на сунцу. Добре врсте овог лепка имају велику отпорну моћ и еластичност, поред тога, скоро су безбојни. Врсте нижег квалитета су од рибљих изнутрица, коже, костију, итд. Коришћење овог лепка, особито у грунту, неопходно је бити опрезан, јер је лепак високе јачине (веће и од највише квалитетног желатина и столарског лепка), може при незнању с њим да се образују пукотине у грунту.

Припремање даске за  (грунт) подлогу ради се на следећи начин. Ако је даска веома глатка, требало би је зарезати. Да бисте то урадили, постоји посебан алат  циклус, , али његово сечиво има мале зарезе. Када с таквим инструментом обрађујете даску, зубци остављају бразде, тако да се ликвидира глаткоћа даске. Ово се ради да би се паволока (платно), а са њом и грунт држали чврсто. Ова алатка је лака за руковање за свакога. Ако при руци немате такав алат, таблу једноставно можете да изгребете у различитим правцима неким оштрим предметом, шилом, скалпелом или ножем(избегавати дубоке огреботине: оне могу изазвати пукотине у грунту).

Ако су на даски (нарочито ако је стара и изгубила икону), рупе и остале мане, све то треба да се исправи. Рупе је најбоље поправити лепљењем комадићем дрвета, или пиљевином помешаном са лепком или дебелим слојем креде са лепком, у последњем случају је прво потребно да се стави топао лепак и да се осуши. Порозна места је неопходно прво темељно очистити и изравнати. 

Ⓒ ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА