Social Icons

.

јун 25, 2018

Дрво за даске за иконe (2)



(дрвене даске икона и природно дрво)

Дрво за даске за икон

Чемпрес. Постоји неколико врста чемрпеса. Чемпрес је жућкасто - розе дрво (смеђоцрвене коре) карактеристичног пријатног мириса. Структура чемпреса је густа, хомогена, без смоле канала. Предност чепреса је отпорност на савијање и утицај атмосферских промена (температура, влажност). Такође је отпоран на гриње, што се објашњава присуством ароматичног катрана, који одбија инсекте. Мана му је велики број гранчица на дрвету.

Храст има много добрих особина. Што се тиче употребе храста за даске за иконе, постоје различита мишљења. Неки извори указују на неподобност храста као основа за икону. Ово се мишљење заснива на чињеници да храст има посебну структуру (под гипсом) која изазивање пуцање и тиме његово оштећење. Други извори то не помињу, већ препоручују употребу храста у иконопису због његове јачине. Шта је узрок овим разликама је непознато, али храстове даске се још увек користе. Аутор  оригиналног текста (на руском) је у више наврата посматрао иконе од храстових дасака у Кијевско- Печерској Лаври. Иконе су писане пре 100 - 120 година, али се подаци о дефектима употребом храстовог дрвета не помињу. Храст је због своје трајности идеалан а коришћење у виду спона и дрвених трипли, које се користе за причвршћивање елемената на даску за икону. 


Осина Јасика или трепетљика је различите мекоће, уједачене структуре, отпорна на гриње. Може се применити за даску за иконопис, али веома често има удубљења и труљења у дрвету, што може да доведе до тешкоћа у изради даске потребне величине.

Бреза има фину хомогену структуру. Због лабавости је од мале користи за даску за икону, али се користи и поред тога што реагује на промене у температури и влажности ваздуха, што доводи до савијања дрвета. Труне и нестабилна је.

Јела је веома меко и лако дрво. Нема канала- смоле.

Ариш има изразито тамно језгро. На много начина, слично као и бор, отпоран је на труљење и изразито отпоран на мраз.

Бор и смрча су у руском иконопису традиционално дрво.

Смрека је малосмоласто дрво, беле боје са светло жуто- розим оттенком. Меко и светло дрво.

Бор има судове смоле, жућкасто- беле је боје, јасних прстенова (годови) са оштрим прелазима од рано светлих ка позно тамним.

Бор, смрча и ариш су међу најчешће коришћеним за иконе због своје доступности и јефтиноће. Међутим, при коришћењу ове врсте дрвета треба бити свестан смоле која се при промени температуре може појавити на површини даске, понекад чак и кроз слику. Овај дефекат је готово неизбежан. 

 Ⓒ ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА