Social Icons

.

јун 25, 2018

Избор даске за икону (1)




Избор даске за икону 



Даске за иконе се израђују од врсте дрвета, као што су липа (Tilia), бор (pinus), смрчa (Pícea ), јова (Alnus), ариш (Larix) (у северној Русији), јела (Ábies), чемпрес (Cupressus), буква (Fágus) (на југу). Предност треба дати чемпресу, липи и јови. 

Избор даске за икону

Даске за иконе се израђују од врсте дрвета, као што су липа, бор, смрча, јова, ариш, јела, чемпрес, буква. Предност треба дати чемпресу, липи и јови.

Даске чемпреса се не деформишу при излагању на атмосферске промене, и у њих се неће појавити Anobium punctatum (благодарећи специфичном мирису чемреса). Липове даске и даске од јове су лаке и, како је за иконопис потребна хоризонтално положена даска (за разлику од штафелај сликања), практичне су за ротирање иконе у различитим правцима.

Даске од брезе, посебно јасике, смрче, бора и других слабијих врста, нису практичне (мада се увек користе): садрже смолу која и после сушења може да се појави из даске преко предње стране иконе, или су веома лабаве (бреза, јасика) и подложне променама температуре и влажности ваздуха, јако се деформишу и пропадају.

Сасвим неодговарајући храст због посебне структуре попуста под гипсом (гессо).

Даске за иконе требају добро исушено дрво. У давана времена сушење се изводило на отвореном и веома дуго. Данас се сушење убрзава на вештачки начин у специјалним пећима, али овај метод не даје природне резултате. У целини или слепљене од више дашчица, да би се позадина заштитила од кривљења у стране, убацивали су се кушаци - уске плоче, направљене по облику жлеба и од чврстог дрвета, као и сама даска (нпр. храст). Најчешћи кушаци познати су као "унакрсни, рељефни, равни ". Облик жлеба у који су се кушаци углављивали, звао се "ластин реп". Њихова сврха била је да спрече кривљење даске у чему се увек није успевало. Даске су се кривиле, кушаци су често испадали из жлебова. Тако да су крајем XVII почели резати крајеве даске, из којих нису могли испадати. Кушаци се у сваком случају нису лепили, јер би такво једно лепљење или приковавање, при промени влажности атмосфере, нарушило способност ширења и скупљања даске, и она би се сломила. Понекад су даске састављане од неколико слепљених дашчица допуњаване шиљцима- разних облика. Такво причвршћивање је било неопходно, посебно у случајевима када је икона писана на стару, тешко закривљену даску.

На предњој страни даске правио се рам, или удубљење. Удубљење на даски се зове " ковчег" или "корито". Постоје иконе које на предњој страни имају двоструки ковчег, а постоје и многе које су потпуно равне, које немају корито. Дубина ковчега за иконе мале величите треба да је око 2 - 2,5 мм и 3-4 мм за велике даске. Ковчег одваја слику од спољашности, дели је од окружења и усмерава пажњу посмарача према свету у оквиру, као ван прозора. Ковчег на икони помаже да се концетришемо на молитву.Величина даске, однос дужине и ширине, од великог је значаја, јер ако пропорције нису испуњене, изгуби се много и на веома добром иконопису. Најчешћи однос висине и ширине даске је 1,33 : 1, и то у корист висине (допојасни лик једног светитеља ). 

 Ⓒ ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА