Social Icons

.

октобар 14, 2014

Удар на светиње


Извештај о данашњем нападу на Пећку Патријаршију није истинит (натписи у појединим медијима) . Пре неколико дана, међутим, десио се један инцидент пред спољном капијом Патријаршије. Један вехабија, Мухамед Бећири (рођ. 1992) покушао је да уђе у манастир и у томе су га спречили косовски полицајци који чувају спољну капију манастира. 

Вехабија је потом насрнуо на једног од полицајаца са узвиком Алах-у-егбер и повредио га. Бећири је у притвору и истрага је у току. До нас је дошла информација да је Бећири са групом вехабија неколико дана пре тога ушао и у римокатоличку цркву у Пећи и часним сестрама запретио да ће их заклати. Нажалост у Пећи и Призрену има вехабија које су препознатљиве по свом начину облачења. Виђали смо их с времена на време али нису показивали агресиван став према нама. Истрага треба да покаже да ли је реч о групи која има везе са исламским милитантима.

За сада безбедност у другим манастирима је у реду. Данас је у Пећаршији свечано прослављена слава Покрова Пресвете Богородице. Литургију је служио Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј уз саслужење Вл. Теодосија. Било је лепо и свечано и сасвим је све мирно и безбедно прошло. Патријаршију нормално посећују наше поклоничке групе.

У Дечанима је КФОР пооштрио безбедност. Биће инсталирани нови рефлектори и још једна стражарска кула и биће заграђен улаз на наше имање како би се спречио приступ лицима који могу да направе провокације или учине неко веће зло. Дечани су велики комплекс и није лако контролисати сваки метар. Без обзира на оно што се догодило имамо поверење да ће италијански КФОР ојачан молдавским војницима учинити све да се осећамо безбедније. Иначе у Дечанима је дан прошао сасвим уобичајено уз јако велики број посетилаца, поклоника и туриста. Живот се наставља. Молите се за нас и сигуран сам да ће наше заједничке молитве Богу помоћи да се и наше светиње и ми у њима сачувамо.

Ево извештаја о графитима који је синоћ припремо Андрија Игић за РТС

http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/kosovo_decani_131014.mp4 

Извор